RUGBY SENSE BARRERES: PROMOCIÓ DE LA IGUALTAT EN L’ESPORT
Programa 3.2. Suport a les campanyes de sensibilització de la pràctica esportiva inclusiva d’infants i adolescents amb discapacitat
Durant la temporada 2023/2024, l’equip de rugby inclusiu del Club ha estat activament implicat en el projecte “Promoció de la Igualtat en l’Esport”, un programa de sensibilització de la pràctica esportiva en igualtat de gènere i en inclusió de persones amb discapacitat per a infants i adolescents. Aquest projecte ha inclòs cinc tipus d’activitats diferents, adaptades segons les necessitats dels centres educatius participants i el perfil de l’alumnat, tant en temps com en forma.
Els centres participants en aquest projecte han estat el Centre Educatiu Carrilet, l‘Escola Especial Ntra. Sra. Montserrat, el Col·legi Paideia, l’Escola Lexia, el Centre Ocupacional Pedralbes i l’Escola d’Educació Especial Guimbarda.
El primer tipus d’activitat va consistir en xerrades informatives, on es va donar a conèixer el rugby per a persones amb discapacitat, amb la finalitat de sensibilitzar la comunitat educativa. Unes sessions que van estar un primer pas crucial per trencar barreres i fomentar la igualtat en l’esport.
El segon tipus d’activitat es va desenvolupar a les escoles participants, amb una combinació de teoria sobre els principis del joc de rugby, adreçada tant a l’alumnat com al professorat.
En la tercera fase, l’aprenentatge teòric es va posar en pràctica dins de les limitacions de l’espai de les escoles. Els alumnes van tingut l’oportunitat de participar jocs amb pilota, exercicis de passada, activitats més específiques del rugby i exercicis de contacte amb escuts.
La quarta activitat va tenir lloc al Camp de Rugby de la Foixarda, on es va dur a terme una sessió pràctica més completa. A més de recordar els conceptes apresos prèviament amb una breu introducció teòrica, els participants van poder experimentar el joc en un entorn professional.
Finalment, el projecte va culminar amb trobades de portes obertes al Camp de Rugby de la Foixarda, on alumnat de diferents escoles, així com d’altres centres i associacions, es van reunir per entrenar conjuntament i participar en partits amistosos. Tres d’aquestes trobades es van celebrar en caps de setmana per facilitar una major assistència. Van ser trobades on es va poder incloure megafonia i el tradicional tercer temps del rugby, un moment de convivència que permet compartir experiències entre totes les persones participants.
Aquesta activitat està finançada pel fons Europeu Next Generation i pel Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia del Gobierno de España