Amarg final (BUC 18-24 Zarautz RT)Amargo final (BUC 18-24 Zarautz RT)

Diumenge, a la Foixarda, es va viure un dia trist. Trist pel resultat, el BUC perdia la categoria, i trist pel lamentable espectacle que van protagonitzar alguns jugadors d’ambdós equips, davant d’una afició entregada, amb representats de totes les edats i àmbits del rugby català.

Els homes de casa enfocaven el partit amb nerviosisme, el clima no havia premés preparar el partit com hagués agradat al cos tècnic per la inoportuna suspensió de l’entrenament del dimecres; però les consignes eren clares:

1-Zero pressió, l’equip havia competit tots els partits de la temporada i un mal resultat no s’havia de prendre com un fracàs.

2-Aguantar el joc agressiu dels bascos, sense entrar en provocacions ni picabaralles.

3-Regalar al públic un bon espectacle i demostrar, amb joc, que mereixem estar a la divisió de plata estatal.

L’equip va sortir a per totes i va desplegar un bon joc que prometia una fàcil remuntada, però els bascos van saber acomodar el ritme de joc als seus interessos i es van mostrar molt sòlids en defensa i van aprofitar les poques oportunitats que van tenir amb eficàcia per no deixar remuntar al BUC.

Els barcelonins van començar a entrar en el joc agressiu dels visitants i les trobades i “piques” entre jugadors es van anar convertint en la tònica general del matx. Aquí el BUC perdia les seves oportunitats i brindava l’eliminatòria a un Zarautz físicament millor preparat, amb una banqueta més uniforme, amb poc desnivell tècnic respecte els titulars, i amb un joc senzill, ordenat i ben interioritzat, molt diferent al desordre i caos d’un BUC poc conjuntat per molts factors que explicaré a la meva reflexió final.

Al BUC van pesar molt les lesions de jugadors puntals com Juan Pistone i David Fernández i els problemes físics arrossegats per alguns jugadors que no van mostrar-se al seu nivell habitual.

L’àrbitre es va trobar amb un partit molt complicat i va mostrar  sis targetes grogues, tres per banda, totes justificades, que van deslluir el que podria haver estat una gran festa del rugby. La Foixarda estava plena a vessar i l’ambient fou immillorable.

És per això que em sento avergonyit, pel trist espectacle que es va produir al final del matx i com a jugador del primer equip, demano perdó a tots els socis, simpatitzants i visitants que van presenciar un partit ple de situacions que, rés tenen a veure amb aquest esport que tant estimo i que tot m’ha donat. Situacions, coronades amb una “tangana” absurda, innecessària i que mai més s’hauria de veure sobre la gespa de la Foixarda.

Molts jugadors involucrats l’han intentat justificar pel joc agressiu dels bascos i els han volgut culpabilitzar. I, la resposta que se’ls ha donat és que: mai, la violència, en cap de les seves formes, està justificada i molt menys dins d’un camp de rugby. Les agressions són feina de l’àrbitre i l’antijoc es retorna amb rugby i duresa legal, mai amb cops de puny.

Som un exemple per tots els que ens segueixen al club, des del segon equip als aligots, i com a tals tenim la responsabilitat de dur els valors del nostre esport com a insígnia.

Les consignes del cos tècnic eren clares: “no caure en el joc violent dels bascos”, i aquestes no es van seguir. Per tant, un partit de rugby, és va convertir en un seguit d’aturades del joc que van beneficiar als visitants que jugaven amb un marcador favorable només amenaçat en els primers compassos del partit.

En definitiva, aquest partit, exceptuant els episodis violents, va ser un calc de la temporada. Un partit totalment guanyable, però on la mala sort, la baixada física i errors puntuals ens van avocar a un resultat ajustat però insuficient.

Felicitar al Zarautz pel seu ascens i desitjar-los molta sort en la seva nova empresa a la categoria assolida.

Alineació:

1-Albert conesa, 2-Nin Escrigh (C), 3-Gabi Montes, 4-Ermengol Alemany, 5-Gabi Pérez, 6-David Fernández, 7-Toni Felderich, 8-Juan Pistone, 9-Marc Fajarí, 10-Xabi Zubero, 11-Gerard Borràs, 12-Martí argudo, 13-Àlex Zubero, 14-Oriol Jorba, 15-Josep Mª Simon.

16-Marc Rubio, 17-Carlos Orellosa, 18-Ramón Salinas, 19-Matias Roura, 20-Juan Porras 21-Daryl Tanduran, 22-Martín parodi, 23-Xabier Murciano, 24-Adrià Benèria

Entrenadors: Jordi Puigverd i Dani Ripol / Delegat: Manel Gomís / Fisio: Andreu “Speedy” González

 Petita reflexió sobre la temporada:

 Com a gestor de la web i com a representant del primer equip, m’agradaria transmetre als socis i simpatitzants la realitat actual del equip sènior. Una realitat difícil d’entendre si no es viu en el seu dia a dia i que potser il·lustri a molts sobre el per què de que un equip a priori potent i competitiu, hagi passat un any, esportivament tant difícil.

El club ha patit molts canvis, la temporada passada, ofegat per un deute molt gran, conseqüència d’una gestió poc previsora amb la situació econòmica general del país, reemprenia l’aventura de reflotar al club després d’un descens, de la desaparició del segon equip i amb greus problemes d’efectius en moltes de les categories inferiors.

La història ja la coneixeu: la directiva va reflotar el club i va fer una titànica feina per dotar a totes les categories de les millors condicions possibles per gaudir d’aquest esport.

L’escola gaudeix d’una salut envejable i tenim un equip infantil i cadet molt potents.

El juvenil va passar de la mà d’en Xavi Carrasco i en David Fernández, de la seva quasi desaparició a competir enguany al campionat estatal.

En Roger Ferraté, del no rés ha aconsseguit, amb el suport d’en Sergi Calzada, formar una base de jugadors pel segon equip que han reforçat molt al primer i han assolit, possiblement, s’ha de concretar, l’ascens a segona regional.

I contra tot pronòstic, en Jordi Puigverd, Putxy, va agafar un equip desmembrat, amb només 14 jugadors a la reunió de final de temporada al juny del 2011, i, el va empènyer fins a un ascens agònic i difícil que va consolidar un grup d’amics que sempre lluiten espatlla amb espatlla fins al final.

La història és molt maca, però la reestructuració de la divisió de plata, augmentant el nombre d’equips per grup, les inoportunes lesions de molts jugadors i la retirada d’altres per raons òbvies d’edat o per situacions personals, ens han portat a afrontar una lliga de 18 partits, amb un nivell de competició molt fort i amb un equip molt just d’efectius amb les condicions físiques i tècniques adequades a la categoria, amb molts jugadors poc experimentats i amb algunes posicions poc cobertes o únicament cobertes per un jugador, és a dir, sense recanvi.

La feina de motivació i el treball del cos tècnic, liderat pel Putxy, ha estat extraordinària, més, si cap, que la temporada passada; però els jugadors no han pogut respondre com caldria esperar per aquesta categoria.

Hi ha mil històries, totes certes, però que ajuntades ens han avocat a que la mala sort i els resultats ajustats sempre caiguessin al costat del rival.

No s’ha entrenat bé. El grup comptades vegades ha entrenat junt. El treball físic obligatori que s’ha d’imposar cada jugador ha estat, en la majoria dels casos, inexistent. I la tasca de conjuntar-se com equip tàctica i estratègicament ha estat quasi impossible.

Aquesta falta d’entrenament és el petit què que ha faltat a totes les cites on ens hem quedat a les portes de sumar la victòria en comptes del bonus defensiu o inclús perdre’l en tan sols uns minuts.

No és un crítica, és un reflex de la realitat. Hem de comptar amb que tot l’equip sènior juga al rugby de forma amateur, més encara, tots els jugadors paguen una quota anual de 355 euros, xifra que escandalitzaria a la majoria de jugadors rivals dels altres equips de la categoria.

Per tant, ens trobem amb jugadors permanentment lesionats que no poden entrenar per arribar en unes mínimes condicions al següent partit. Jugadors que tenen horaris impossibles i fan mans i mànigues per poder saltar al camp. Jugadors que venen de molt lluny fent un sobreesforç  en temps i economia. Jugadors que ho tenen tot de cara però que es desmotiven d’entrenar sempre amb els novells del segon equip o amb els juvenils.

Per tant ens trobem amb una sèrie de condicionants que han impedit al Putxy assolir un èxit esportiu que per dedicació i sacrifici mereix de sobres.

Aquests homes s’han deixat la pell, literalment per intentar mantenir l’equip on està amb l’objecte de respondre al club, que el formen totes les categories, amb una plaça al millor nivell esportiu possible de cara a que uns juvenils, cadets, infantils i jugadors de l’escola tinguessin on reflexar-se i una categoria acord amb el seu nivell tècnic esperant-los.

No ha estat possible, però no per falta d’esforç i sacrifici, ni per falta de voluntat. Personalment, per mi, ha estat l’any esportivament més difícil de la meva vida. 18 derrotes pesen molt i em sorprèn la capacitat de reacció i el bon ambient que s’ha viscut dins del vestuari i el no perdre mai la cara a la competició.

Tios com en Manel Gomís, que enguany es retira com a delegat, fart d’aguantar les nostres bajanades als viatges i l’Speedy que mai té un no a la boca; fan que un no perdi el nord i vegi que juga per alguna cosa que va més enllà del dia a dia i la pròpia competició esportiva.

Vull agrair a en Juan Porras el sobreesforç físic que ha fet aquests dos anys, on les lesions l’han turmentat fins l’impossible i que han desembocat en la seva retirada aquest diumenge.

Felicitar a en Mister X per la seva perseverança i per adaptar-se a un joc més ordenat del que s’esperava i acceptar una disciplina de joc de jugadors molt més joves que ell.

Animar a en Sultan, a l’Uri i en Daryl a seguir treballant per esdevenir autèntics cracks d’aquest esport. Tenen el físic, l’empenta i la joventut per assolir-ho sense cap problema.

Suplicar als vells rockers com en David, en Martín, en Juan i en Gabi a seguir deixant-se la pell per aquest equip. Són la base del mateix.

Felicitar a en Gosta, l’Albert i en Toni per la seva dedicació al treball físic i per la seva impressionant evolució com a jugadors.

Desitjar a jugadors d’altíssim nivell com en Rai, en Diego i el Pol, que es recuperin de les seves fortes lesions i retrobin el seu altíssim nivell de joc.

Demanar als jugadors joves, però ja experimentats, com l’Àlex, en Nin, en Gerard, el Xavi i en Martí que s’involucrin més i comencin a tirar més del carro.

Empènyer als jugadors que han gaudit de pocs minuts com en Boya, el Carlos, el Marc, l’Aitor i tots els que han anat donant un cop de mà des del segon com en Benèria, Patxy, Murchy, Simon, Ferrata, Sergi, Leo, Martín, etc. a seguir treballant per arribar a consolidar-se dins de l’equip.

Encoratjar a jugadors nouvinguts com en Kiko i en Matias a seguir al nostre costat aportant la seva qualitat i ben fer al camp.

Treure’m el barret davant de jugadors veteraníssims, en els quals m’he reflexat com a models tota la meva vida esportiva com són en Ramón i en Dani per competir al nostre costat a la seva edat i marcant, com han fet sempre, la diferència.

I per sobre de tot animar a en Putxy a seguir treballant pel que creu, perquè ho està fent molt bé. És en moments i situacions complicades on es veu de la pasta que està feta la gent. I en Putxy ha fet d’una colla de jugadors un equipàs.

En definitiva, som un més que un equip, som amics, som BUC.

 No m’oblido de persones que es deixen desinteressadament el seu temps per ajudar-nos com en David “Fisio” Cabrera, en Miki, l’Hugo, el Rudy i el Rati.

I per sobre de tot de l’equip juvenil i el BUC “B”, sense ells no seria possible treballar cada dilluns, dimecres i divendres en condicions i amb qualitat. Sou molt grandes!!!

Com diu el míster, dimecres comença BUC o Mort 3. Estiguem a primera nacional o a Divisió d’Honor “B”, s’ha d’esperar a l’assamblea de la FER, la cosa passa per començar a treballar des d’ara per no ensopegar amb la mateixa pedra.

Ermengol Alemany

Domingo, en la Foixarda, se vivió un día triste. Triste por el resultado, el BUC perdía la categoría, y triste por el lamentable espectáculo que protagonizaron algunos jugadores de ambos equipos, ante una afición entregada, con representantes de todas las edades y ámbitos del rugby catalán.

Los hombres de casa enfocaban el partido con nerviosismo, el clima no había permitido preparar el partido como hubiera gustado al cuerpo técnico por la inoportuna suspensión del entrenamiento del miércoles, pero las consignas eran claras:

1-Zero presión, el equipo había competido todos los partidos de la temporada y un mal resultado no debía tomarse como un fracaso.

2-Aguantar el juego agresivo de los vascos, sin entrar en provocaciones ni rencillas.

3-Regalar al público un buen espectáculo y demostrar, con juego, que merecemos estar en la división de plata estatal.

El equipo salió a por todas y desplegó un buen juego que prometía una fácil remontada, pero los vascos supieron acomodar el ritmo de juego a sus intereses y se mostraron muy sólidos en defensa y aprovecharon las pocas oportunidades que tuvieron con eficacia para no dejar remontar al BUC.

Los barceloneses empezaron a entrar en el juego agresivo de los visitantes y los encuentros y “piques” entre jugadores se fueron convirtiendo en la tónica general del encuentro. Aquí el BUC perdía sus oportunidades y brindaba la eliminatoria a un Zarautz físicamente mejor preparado, con un banquillo más uniforme, con poco desnivel técnico respecto a los titulares, y con un juego sencillo, ordenado y bien interiorizado, muy diferente al desorden y caos de un BUC poco conjuntado por muchos factores que explicaré a mi reflexión final.

Al BUC le pesaron mucho las lesiones de jugadores puntales como Juan Pistone y David Fernández y los problemas físicos arrastrados por algunos jugadores que no mostraron a su nivel habitual.

El árbitro se encontró con un partido muy complicado y mostró seis tarjetas amarillas, tres por lado, todas justificadas, que deslucieron lo que podría haber sido una gran fiesta del rugby. La Foixarda estaba a rebosar y el ambiente fue inmejorable.

Es por eso que me siento avergonzado, por el triste espectáculo que se produjo al final del encuentro y como jugador del primer equipo, pido perdón a todos los socios, simpatizantes y visitantes que presenciaron un partido lleno de situaciones que, nada tienen ver con este deporte que tanto amo y que tanto me ha dado. Situaciones, coronadas con una “tangana” absurda, innecesaria y que nunca más se debería ver sobre el césped de la Foixarda.

Muchos jugadores involucrados la han intentado justificar por el juego agresivo de los vascos y los han querido culpabilizar. Y, la respuesta que se les ha dado es que: nunca, la violencia, en ninguna de sus formas, está justificada y mucho menos dentro de un campo de rugby. Las agresiones son trabajo del árbitro y el anti-juego se devuelve con rugby y dureza legal, nunca con puñetazos.

Somos un ejemplo para todos los que nos siguen en el club, desde el segundo equipo a jabatos, y como tales tenemos la responsabilidad de llevar los valores de nuestro deporte como insignia.

Las consignas del cuerpo técnico eran claras: “no caer en el juego violento de los vascos”, y éstas no se siguieron. Por tanto, un partido de rugby, se convirtió en una serie de paros del juego que beneficiaron a los visitantes que jugaban con un marcador favorable sólo amenazado en los primeros compases del partido.

En definitiva, este partido, exceptuando los episodios violentos, fue un calco de la temporada. Un partido totalmente ganable, pero donde la mala suerte, el bajón físico y errores puntuales nos llevaron a un resultado ajustado pero insuficiente.

Felicitar al Zarautz por su ascenso y desearles mucha suerte en su nueva empresa a la categoría alcanzada.

Alineación:

1-Albert conesa, 2-Nin Escrigh (C), 3-Gabi Montes, 4-Ermengol Alemany, 5-Gabi Pérez, 6-David Fernández, 7-Toni Felderich, 8-Juan Pistone, 9-Marc Fajarí, 10 – Xabi Zubero, 11-Gerard Borràs, 12-Martín Argudo, 13-Àlex Zubero, 14-Oriol Jorba, 15-Josep  Mª Simon.

16-Marc Rubio, 17-Carlos Orellosa, 18-Ramón Salinas, 19-Matias Roura, 20-Juan Porras 21-Daryl Tanduran, 22-Martín Parodi, 23-Xabier Murciano, 24-Adrià Benèria

Entrenadores: Jordi Puigverd y Dani Ripol / Delegado: Manel Gomís / Fisio: Andreu “Speedy” González

Pequeña reflexión sobre la temporada:

Como gestor de la web y como representante del primer equipo, me gustaría transmitir a los socios y simpatizantes la realidad actual del equipo senior. Una realidad difícil de entender si no se vive en su día a día y que quizás ilustre a muchos sobre el por qué de que un equipo a priori potente y competitivo, haya pasado un año, deportivamente tan difícil.

El club ha sufrido muchos cambios, la temporada pasada, ahogado por una deuda muy grande, consecuencia de una gestión poco previsora con la situación económica general del país, reemprendía la aventura de reflotar al club después de un descenso, de la desaparición del segundo equipo y con graves problemas de efectivos en muchas de las categorías inferiores.

La historia ya la conocéis: la directiva reflotó el club e hizo una titánica labor para dotar a todas las categorías de las mejores condiciones posibles para disfrutar de este deporte.

La escuela goza de una salud envidiable y tenemos un equipo infantil y cadete muy potentes.

El juvenil pasó de la mano de Xavi Carrasco y David Fernández, de su casi desaparición a competir este año en el campeonato estatal.

Roger Ferraté, de la nada ha conseguido, con el apoyo de Sergi Calzada, formar una base de jugadores para el segundo equipo que han reforzado mucho al primero y han logrado, posiblemente, se debe concretar, el ascenso a segunda regional.

Y contra todo pronóstico, Jordi Puigverd, Putxy, cogió un equipo desmembrado, con sólo 14 jugadores en la reunión de final de temporada en junio de 2011, y, lo empujó hasta un ascenso agónico y difícil que consolidó un grupo de amigos que siempre luchan hombro con hombro hasta el final.

La historia es muy bonita, pero la reestructuración de la división de plata, aumentando el número de equipos por grupo, las inoportunas lesiones de muchos jugadores y la retirada de otros por razones obvias de edad o por situaciones personales, nos han llevado a afrontar una liga de 18 partidos, con un nivel de competición muy fuerte y con un equipo muy justo de efectivos con las condiciones físicas y técnicas adecuadas a la categoría, con muchos jugadores poco experimentados y con algunas posiciones poco cubiertas o únicamente cubiertas por un jugador, es decir, sin recambio.

El trabajo de motivación y el trabajo del cuerpo técnico, liderado por Putxy, ha sido extraordinaria, más, si cabe, que la temporada pasada, pero los jugadores no han podido responder como cabría esperar para esta categoría.

Hay mil historias, todas ciertas, pero que juntadas nos han avocado a que la mala suerte y los resultados ajustados siempre cayeran al lado del rival.

No se ha entrenado bien. El grupo contadas veces ha entrenado junto. El trabajo físico obligatorio que debe imponerse cada jugador ha sido, en la mayoría de los casos, inexistente. Y la tarea de conjuntarse como equipo táctica y estratégicamente ha sido casi imposible.

Esta falta de entrenamiento es el pequeño què que ha faltado a todas las citas donde nos hemos quedado a las puertas de sumar la victoria en vez del bonus defensivo o incluso perderlo en tan sólo unos minutos.

No es un crítica, es un reflejo de la realidad. Debemos contar con que todo el equipo senior juega al rugby de forma amateur, más aún, todos los jugadores pagan una cuota anual de 355 euros, lo que escandalizaría a la mayoría de jugadores rivales de los otros equipos de la categoría.

Por tanto, nos encontramos con jugadores permanentemente lesionados que no pueden entrenar para llegar en unas mínimas condiciones al siguiente partido. Jugadores que tienen horarios imposibles y hacen lo imposible para poder saltar al campo. Jugadores que vienen de muy lejos haciendo un sobreesfuerzo en tiempo y economía. Jugadores que lo tienen todo de cara pero que se desmotivan de entrenar siempre con los novatos del segundo equipo o con los juveniles.

Por tanto nos encontramos con una serie de condicionantes que han impedido al Putxy alcanzar un éxito deportivo que por dedicación y sacrificio merece de sobras.

Estos hombres se han dejado la piel, literalmente para intentar mantener el equipo donde está con el objeto de responder al club, que lo forman todas las categorías, con una plaza en el mejor nivel deportivo posible de cara a que unos juveniles, cadetes, infantiles y jugadores de la escuela tuvieran donde reflejarse y una categoría acorde con su nivel técnico esperándolos.

No ha sido posible, pero no por falta de esfuerzo y sacrificio, ni por falta de voluntad. Personalmente, para mí, ha sido el año deportivamente más difícil de mi vida. 18 derrotas pesan mucho y me sorprende la capacidad de reacción y el buen ambiente que se ha vivido dentro del vestuario y el no perder nunca la cara a la competición.

Tíos como Manel Gomís, que este año se retira como delegado, harto de aguantar nuestras tonterías en los viajes y el Speedy que nunca tiene un no en la boca; hacen que uno no pierda el norte y vea que juega por algo que va más allá del día a día y la propia competición deportiva.

Quiero agradecer a Juan Porras el sobreesfuerzo físico que ha hecho estos dos años, donde las lesiones le han atormentado hasta lo imposible y que lo han llevado a su retirada este domingo.

Felicitar a Mister X por su perseverancia y por adaptarse a un juego más ordenado de lo esperado y aceptar una disciplina de juego de jugadores mucho más jóvenes que él.

Animar a en Sultan, a Uri y en Daryl a seguir trabajando para convertirse en auténticos cracks de este deporte. Tienen el físico, el empuje y la juventud para lograrlo sin ningún problema.

Suplicar a los viejos rockeros como David, Martín, Juan y Gabi a seguir dejándose la piel por este equipo. Son la base del mismo.

Felicitar a Gosta, Albert y Toni por su dedicación al trabajo físico y por su impresionante evolución como jugadores.

Desear a jugadores de altísimo nivel como en Rai, Diego y el Pol, que se recuperen de sus fuertes lesiones y reencuentren su altísimo nivel de juego.

Pedir a los jugadores jóvenes, pero ya experimentados, como Alex, Nin, Gerard, Xavi y Martí que se involucren más y empiecen a tirar más del carro.

Empujar a los jugadores que han disfrutado de pocos minutos como en Boya, Carlos, Marc, Aitor y todos los que han ido dando una mano desde el segundo como Benèria, Patxy, Murchy, Simon, Ferrata, Sergi, Leo, Martín, etc. a seguir trabajando para llegar a consolidarse dentro del equipo.

Alentar a jugadores recién llegados como Kiko y en Matias a seguir a nuestro lado aportando su calidad y bien hacer en el campo.

Sacarme el sombrero ante jugadores veteranísimos, en los que me he reflejado como modelos toda mi vida deportiva como son Ramón y Dani para competir a nuestro lado a su edad y marcando, como han hecho siempre, la diferencia.

Y por encima de todo animar a en Putxy a seguir trabajando por lo que cree, porque lo está haciendo muy bien. Es en momentos y situaciones complicadas donde se ve de la pasta que está hecha la gente. Y en Putxy ha hecho de un grupo de jugadores un equipazo.

En definitiva, somos más que un equipo, somos amigos, somos BUC.

No me olvido de personas que se dejan desinteresadamente su tiempo para ayudarnos como David “Fisio” Cabrera, Miki, Hugo, Rudy y Rati.

Y por encima de todo del equipo juvenil y el BUC “B”, sin ellos no sería posible trabajar cada lunes, miércoles y viernes en condiciones y con calidad. Sois muy grandes!

Como dice el míster, miércoles empieza BUC o Mort 3. Estemos en primera nacional o División de Honor “B”, se debe esperar a la asamblea de la FER, todo pasa por empezar a trabajar desde ahora para no tropezar con la misma piedra.

Ermengol Alemany

Partners

Contacte

info@buc.cat

646 63 22 90

Camí de la Foixarda, 20-26, 08038 Barcelona

Instagram  @buc1929 Twitter  @buc1929

Informació

Barcelona Unversitari Club - Rugby